|
Forum uCoz Zarządzanie systemem Ogólne pytania Wersja na Androida |
Wersja na Androida |
Chodzi mi o dość ważna kwestię, a mianowicie możliwość poprawnego wyświetlania elementu Kreatora uCoz,
dział: "Widgets": "Chmura Tagów 3D" w wersji: Systemu Android dla Systemów mobilnych. Tylko ten element nie jest poprawnie wyświetlany na witrynie przy użyciu Systemu Android. Oczewiście w wersji Systemu Android aby poprawnie wyświetlać zdecydowaną większość treści witryny uCoz, należy uruchamić witrynę w przeglądarce: Chrome
http://ai-bajkianime.at.ua/ Post edytowany przez PrinceDemonic - Czwartek, 04-04-2013, 03:28
|
Element ten jest poprawnie wyświetlany w normalnej - dużej wersji strony. Nie jest on zoptymalizowany do wersji mobilnej i takie niespójności mogą występować szczególnie że box ten jest stworzony we Flash'u. Sukcesywnie poprawiamy kolejne fragmenty stron które nie są kompatybilne z mobilnymi przeglądarkami.
Ważna uwaga: sama nazwa - strona mobilna - zakłada minimalną ilość gadżetów oraz minimalizm na rzecz wygody przeglądania strony - wiadomo że ilość pobranych danych ze strony mobilnej jest o wiele mniejszy niż z dużej strony. Stąd warto odróżnić stronę dużą od mobilnej i uruchomić wersję strony PDA - Ustawienia - Ogólne ustawienia - Aktywuj szablony dla wersji PDA witryny. Przy okazji - odpaliłem stronę w przeglądarce mobilnej Opera i podany box działa. Wszystko bowiem rozbija się o zainstalowanie odpowiedniej wtyczki w przeglądarce - w tym wypadku chodzi o Flash ![]() Przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji "Szukaj". Poprawny tytuł oraz dział ułatwi odpowiedź na pytanie.
|
Owszem działa zauważyłem - sprawdziłem jak podałeś, że pod Operą
![]() Zależy jaki Flash się zainstaluje - bo nie najnowsze: celowo nie są kierowane do systemów mobilnych Androida. I mało tego, będą usunięte i niedostępne do instalacji. Tylko dla tych, którzy zdążyli już pobrać lub posiadają już firmware dołączone, będzie aktutualizacja, która i tak się ma podobno zakończyć. Pozostałoś decyzji pana Stewe Jobsa wciąż ciąży na Flashu na Androida mimo, że to wcale nie była taka niewłaściwa decyzja ![]() Trzeba nie tylko wiedziać jaką starą wtyczkę Flash zainstalować, ale też w jakiej przeglądarce go otworzyć aby został porwidlowo obsłużony. Opera Mini nie obsługuje i w ogóle nie ma kodu do obsługi tego Flasha. Opera Mobile obsługuje, ale nie wszystkie aktywne już wyświetlane elementy działają proawidłowo. Przykład: chat komunikator chatango. Google Chrome obsługuje za to te, które nie chcą być prwidłowo obsłużone przez Opera Mobile. Czyli - przykład: chat komunikator chatango, za to nie obsługuje innych; jakie, można sprawdzić włączając. Jedynie duży ciężki FireFox ![]() Dla szczegółu: sprawdziłem większość przeglądarek stosowanych na rynku eropejsko amerykańskim Azjatyckich mnie się już nie chciało. Sprawdzałem wyłącznie na mojej witrynie; a nie mam uruchomionych wszystkich aktywnych różnych" obiektów dostępnych w uCoz, poza tym nie dołączałem osobnych z zewnątrz. Ale jak najbardziej będą dołączane obowiązkowo. Nie chcę nic kwestionować ale zauważ, że stwierdzenie mobilność - minimalizm na rzecz wygody obowiązywał w czasach pana Stewa Jobsa i miał swoje zalety; dziś już nie jest aktywny. Współczesne nowe urządzenia mobilne nawet te tańsze mają taką moc obliczenioą, że spokojnie sobie radzą z witrynami napakowanymi ciągłym flashem, nie mówiąc już o tym, że wchodzą na rynek współczesnych nowych gier i to nie minimalizownach ale bezpośrednio przenoszonych z wersji dla komputerów stacionarnych. Wiem, że strona działa pod system mobilny, ponieważ sam osobioście na samym początku włączyłem tą opcję.
http://ai-bajkianime.at.ua/ Post edytowany przez PrinceDemonic - Poniedziałek, 08-04-2013, 21:35
|
Moc obliczeniowa urządzeń to jedno - niemniej jest jeszcze druga strona medalu - czyli transfer. Niestety koszty w PL za pakiet danych wciąż są wysokie i mimo tego że masz czasem turbo szybkiego smartfona to łączenie się i pobieranie danych przez GPRS/edge bardzo często sporo kosztuje (nie mowie tu o sytuacji gdy korzystasz z WiFi). Stąd też osobiście uważam że flash + system mobilny nie zawsze idą w parzę.
Druga sprawa to różne wersje wtyczek Flash oraz multum przeglądarek i opcji konfiguracji. Flash w zamierzeniu miał być uniwersalny (patrz duże przeglądarki) - natomiast sytuacja na urządzeniach mobilnych sprawia że jest on strasznie "różnorodny". Stąd nie zdarzy się też że dana wtyczka dużej strony www na bank będzie pracowała na każdym możliwym urządzeniu - tego nie jesteśmy w stanie przeskoczyć nawet my. Przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji "Szukaj". Poprawny tytuł oraz dział ułatwi odpowiedź na pytanie.
|
Przede wszystkim chodzi tak jak w temacie o wersję na Androida; oraz na WindowsMobile
Ale temat już wyczerpaliśmy :) Co do przeglądarek, jeśli nie ma w kodzie obsługi wtyczki, to nic nie pomoże; pozostaje otwierać inną ;)
http://ai-bajkianime.at.ua/ |
| |||
| |||