Strona 1 z 41234»
Forum uCoz » Zarządzanie systemem » Dostosowanie wyglądu » Jak zmienić baner na stronce?
Jak zmienić baner na stronce?
klaczni
Postów: 24
Reputacja: 0
Wiadomość # 1 | 14:15
Witam, zakładam stronę http://formula1.ucoz.pl/.

Chciałbym zmienić Baner, czy Logo, nie wiem jak się to nazywa.
Chodzi o to by ten obrazek na samej górze z Kibicami zmienić na obrazek związany z F1.
Jak to zrobić? Jestem trochę laikiem

Druga sprawa, chciałbym aby na głównej stronie jak się wejdzie, grała się muzyczka.
Jaki kod potrzebny i gdzie go wkleić?

Dziękuje za pomoc, pozdrawiam
PrinceDemonic
Postów: 99
Reputacja: 0
Wiadomość # 2 | 22:44
Witam,
Sprawa pierwsza:
Nie mam dostępu do Twojego wybranego szablonu, więc nie wskażę dokładnie.

W każdym razie podmieniasz grafikę, o której wspomniałaś - logo na własne. W tym celu wklejasz już przygotowaną własną grafikę na logo do Menadżera plików, a następnie stamtąd pobierasz kod obrazka - twoje nowe logo i przeklejasz za kod obrazka widniejącego w szablonie w edytorze HTML w CSS. Twoje logo - grafika, o której piszesz z pewnością będzie widnieć w górnej części witryny.

Czyli wchodzisz:

Wrzucenie do Menadżera z plikami obrazka na twoje nowe logo:
Zrobimy to z Panelu zarządzania gdyż tam będziesz od razu dodawać kierunek do obrazka na twoje nowe logo
Panel zarządzania >> [górna belka] - Narzędzia >> Menadżer plików
Na dole przyciskiem: Przeglądaj > Prześlij plik przesyłasz swój obrazek

Do wklejenia twojego nowego logo:
Panel zarządzania > [ z górnej belki] Zarządzanie wyglądem (szablony) >> Globalne Bloki/ Górna część witryny
Jestem niemal przekonany, że logo będzie widnieć niemal na samej górze kodu HTML

2 opcja znacznie szybsza.
Panel zarządzania > Zarządzanie wyglądem (szablony) >> Globalne Bloki/ górna część witryny >> Graficzny edytor HTML (znajduję się po lewej stronie pod oknem kodu HTML) Tutaj wklejasz bezpośrednio twój obrazek - logo
Nie mam dostępu jak pisałem do szablonu, więc nie widzę gdzie dokładnie nadkleić obrazek, ale sądzę widząc twoją witrynę, że tuż po głównym bloku z modułami będzie znajdować się obecna grafika twojej witryny.

Sprawa druga.
http://forum.ucoz.pl/forum/11-63-1
http://forum.ucoz.pl/forum/15-106-1 - a tu masz jeszcze muzykę na Forum smile

Mam nadzieję, że byłem pomocny. ;).

  • http://ai-bajkianime.at.ua/

http://ai-bajkianime.at.ua/
Post edytowany przez PrinceDemonic - Poniedziałek, 15-04-2013, 03:47
junkie
Postów: 379
Reputacja: 9
Wiadomość # 3 | 11:18
No myślę że więcej nie ma czego dodawać do odpowiedzi powyżej cool
Przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji "Szukaj". Poprawny tytuł oraz dział ułatwi odpowiedź na pytanie.
klaczni
Postów: 24
Reputacja: 0
Wiadomość # 4 | 15:29
Panowie oto mój kod poniżej:
Link do pliku:http: //formula1.ucoz.pl/images-1-.jpg
Adres strony:formula1.ucoz.pl

Teraz moje pytanie, gdzie w tym kodzie zmienić logo na podane wyżej, aby mieściło się identycznie jak stare.
Dziękuje za pomoc.

Kod
<div id="header">
<div id="data"><p>$WDAY$, $DATE$, $TIME$</p></div>
<div id="login"><p><?if($USERS_ON$)?><?if($USER_LOGGED_IN$)?><!--<s5200>-->Jesteś zalogowany jako<!--</s>--> <a href="$PERSONAL_PAGE_LINK$" title="Mój profil"><b>$USERNAME$</b></a> | <!--<s3167>-->Grupa<!--</s>--> "<u>$USER_GROUP$</u>"<?else?><!--<s5212>-->Witaj<!--</s>--> <b>$USERNAME$</b><?endif?><?endif?> <?if($RSS_LINK$)?>| <a href="$RSS_LINK$" title="RSS">RSS</a><?endif?><?if($USERS_ON$)?><?if($USER_LOGGED_IN$)?> | <a href="$PERSONAL_PAGE_LINK$" title="Mój profil"><!--<s5214>-->Mój profil<!--</s>--></a><?else?> | <a href="$REGISTER_LINK$" title="Rejestracja"><!--<s3089>-->Rejestracja<!--</s>--></a><?endif?><?endif?> <?if($USERS_ON$)?><?if($USER_LOGGED_IN$)?> | <a href="$LOGOUT_LINK$" title="Wylogowanie"><!--<s5164>-->Wylogowanie<!--</s>--></a><?else?> | <a href="$LOGIN_LINK$" title="Wejdź"><!--<s3087>-->Wejdź<!--</s>--></a><?endif?><?endif?></p></div>
<div class="clear"></div>
</div>
<div id="main1">
<div id="navigation1">
<!-- <sblock_menu> -->
<?if($SMENU_1$)?>
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" class="menuTable"><tr><td class="menuContent"><!-- <bc> -->$SMENU_1$<!-- </bc> --></td></tr></table>
<?endif?>
<!-- </sblock_menu> -->
</div>
<div id="content1">
<div id="right"></div><div id="left"></div>
<div id="logo"><h1><!-- <logo> -->Moja witryna<!-- </logo> --></h1></div>
</div>
</div>
<div class="clear"></div>
<script src="http://formula1.ucoz.pl/media/?auto=0;small=0;color=0055e9;loop=0;textoff=0;t=audio;f=http%3A%2F%2Fformula1.ucoz.pl%2FPiosenka_z_F1-F1_Polsat_intro-.mp3" type="text/javascript"></script>
junkie
Postów: 379
Reputacja: 9
Wiadomość # 5 | 16:34
Twoje obecne logo znajduje się pod adresem:
http://formula1.ucoz.pl/.s/t/934/3.jpg i takiego pliku musisz poszukać w kodzie. Akurat w powyższym fragmencie go nie ma.

I jeszcze ważna uwaga - warto aby rozmiar pliku który podmieniasz byl podobny do tego który jest obecnie (czyli 627 x 283 px). Umieszczenie mniejszego obrazka może sprawić że nagłówek będzie po prostu brzydki.

Przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji "Szukaj". Poprawny tytuł oraz dział ułatwi odpowiedź na pytanie.
PrinceDemonic
Postów: 99
Reputacja: 0
Wiadomość # 6 | 03:32
Wybacz klaczni, że tak późno ale nie miałem czasu, a na forum uCoz dziś byłem dopiero wieczorem.

Odnośnie twojej wiadomości do mnie w PM dotyczącej dokładnie tego wątku:

Po pierwsze: nie musisz do mnie pisać przez "Pan" używając jeszcze do tego celu dużej litery w każdym miejscu zdania ;). Możemy być na: "ty", jeśli oczewiście Tobie to nie przeszkadza. Wystarczy, że użyjesz początku mojego nicku; nawet nie calości .;) Ktoś mógłby tu napisać żartem: "wystarczy Ekscelencjo~~" - sam widzisz jaki ze mnie: "Pan" ;).

Po drugie: muszę odrzucić Twoją prośbę o podanie mi twoich danych - hasła do: Panelu zarządzania Twoją witryną: nie wolno mi pobierać takich danych od Ciebie; uważam, że nie było by to z mojej strony uczciwe. (nie zrozum mnie źle, nie chodzi bynajmniej tutaj o moje lenistwo, ale o uczciwość i o to, że mnie nie wolno takich danych przyjmować - tak uważam ja osobiście)

Wracając do sprawy najważniejszej dla Ciebie:
Widzę, że się poważnie myliłem odnośnie umiejscowienia logo twojej witryny. (cóż nie miałem dostępu ;).
Ale już wiesz kierując się tymi informacjami jak dostać się do kodu HTML Twojej witryny.
Dzięki informacji i uprzejmości administratora junkie jak zapewne widzisz, znasz już numer grafiki oraz kierunek standardowego logo Twojego szablonu.

Czytając Twoją wiadomość w PM:
aby Ci to bardziej ułatwić:
Jeśli nie ma tego jak widać w: Górnej części witryny w kodzie HTML to przeszukaj resztę:
- Globalne bloki (resztę)

Nie musisz robić tego bynajmniej ręcznie ;). po wybraniu określonego szablonu ( to znaczy: naprzykład: Globalne bloki / dolna część witryny) w oknie kodu HTML w górnej belce masz ikonkę ,lornetki': kilikasz i wprowadzasz nazwę, którą podał tobie junke; system automatycznie znajdzie w kodzie czy taki wpis się znajduje ;).
Myślę, że teraz znalezienie tej grafiki logo w kodzie zajmie tobie mniej niż mnie pisanie tego wątku ;).

Odnośnie 2 metody:
Jeśli chciałbyś skorzystać z Graficznego edytora HTML to wybierz: (stąd też masz możliwość łatwiejszego wizualnego wypozycjonowania wklejanej grafiki i jej dowolnej edycji wielkości w bardziej przystępny sposób)

Globalne bloki / górna część witryny
po wejściu w Graficzny edytor HTML jak widzisz nie ma żadnej grafiki; wszystko jest zamieszczone w postaci wpisów umiejscowionych po kolei, kierując się tym co widzisz na stronie swojej witryny, na której jest logo zauważ jak rozmieszczone są grafiki: blok z modułami znajduje się po lewej stronie (ten czerwony z np: forum gdzieś w środku) na wspólnej wysokości z logo Twojej witryny, a więc licząc od lewej do prawej zgodnie z wyświetlaniem w Graficznym edytorze twoje logo powinno się znajdować tuż za ostatnim wpisem z "czerwonego bloku" z modułami (czyli ostatnią nazwą modułu licząc od góry) i dokładnie w tym miejscu powinieneś wkleić swoje nowe logo.
Logo pojawi się tam w postaci obrazka. Nic się nie martw; zrób to na próbę i w końcu umieścisz to tak jak chcesz i tak aby było wyświetlane to prawidłowo.
W tym celu wcześniej skopiuj calą zawartość kodu HTML (to co widzisz w oknie kodu HTML); gdyby to co wkleisz było w nieprawidlowym miejscu możesz zwyczajnie podmienić kod. (wracając do wklejanego obrazka: pamiętaj tylko aby po wklejeniu obrazka zapisać zmianę w oknie Graficznego edytora HTML, a następnie zapisać ponownie wprowadzoną już zmianę, pod oknem kodu HTML - masz tam po środku ikonkę zapisu)

W najgorszym przypadku: jeśli by się pojkawiły jakieś anomalie, a szablon by nie powrócił do właściwej poprzedniej formy, zawsze możesz wczytać wzór szablonu, który wybrałeś znając / pamiętając jego numer, a z tego co widzę to pamiętasz ten numer.

Pamiętam, że Twoje logo powiązane jest z grafiką: efektem ,cienia' w rodzaju ,wystającej karty'.
Aby zachować ten efekt na nowym logo, jak zapewne się już domyślasz czytając wpisy w tym wątku od początku, musisz znać kierunek i nazwę do tej grafiki. Ja nie widząc kodu szablonu nie mogę Ci tego podać.
Ale junke jeśli go poprosisz z całą pewnością to dla Ciebie odszuka. Co do podmiany tej grafiki jak już zapewne się domyślasz ;). to identycznie.
Jednak jak zmienisz wielkość logo - grafiki to powinieneś uwzględnić to z grafiką 'efektu cienia' i odpowiednio ją przerobić w zewnętrznym programie graficznym przed podmianą - wstawiniem.

A tutaj jeszcze mały poradnik:
http://www.youtube.com/watch?v=ZS_JLAYPKvE

Odnośnie Twojej 2 sprawy: (dopisałeś mi w PM)
Cytat
...a my jak coś to już myślimy jakie logo i muzyczkę wstawić

Jak widzisz podałem Tobie odnośniki adresy do wątków z wyjaśnieniem od junkiego.
Jeśli już wcześniej próbowałeś i nadal nie możesz uruchomić muzyki to powinieneś ta prośbę kierować pod adresami, które podałem ci wyżej. Założę się, że jak opiszesz co nie działa to junkie napewno Ci szybko odpowie i pomoże tobie przejść cały proces po kolei, aż do poprawnego działania muzyki. ;).
Nie będę się wtrącał w Jego już zamieszszony materiał; wybacz ale nie uważam, aby kopiowanie już zamieszczonego matriału było uczciwe.

Odnośnie twojej kolejnej prośby dolączonej w PM:
Cytat
...nie wiem jak usunąć aby w rejestracji nie było podanego imienia i nazwiska. Niby mam to odfajkowane ale nadal jest i też jak się kliknie na zarejestrowaną osobę to te dane widać.

Rozumiem, że piszesz o koncie uID.me.
Już ktoś poruszył ten temat:
http://forum.ucoz.pl/forum/25-38-1#70
Ale jak widzisz w tym przypadku chodzi wyłącznie o imię/Nick
Co do nazwiska i ogólnie do widniejącego imienia i nazwiska po kliknięciu: dokładnie to o co Ci chodzi w tym tekście: jeśli dobrze rozumiem. Z tego co rozumiem to jest sposób rejestracji ustanowiony przez uCoz.

- Alternatywny temat:
http://forum.ucoz.pl/forum/15-111-1#320

Mam nadzieję, że Tobie tym razem pomogłem. ;).

  • http://ai-bajkianime.at.ua/


http://ai-bajkianime.at.ua/
Post edytowany przez PrinceDemonic - Wtorek, 16-04-2013, 14:51
junkie
Postów: 379
Reputacja: 9
Wiadomość # 7 | 11:39
Z mojej strony niewiele mogę dodać - dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji "Szukaj". Poprawny tytuł oraz dział ułatwi odpowiedź na pytanie.
klaczni
Postów: 24
Reputacja: 0
Wiadomość # 8 | 18:45
Dzięki to już mi się udało zrobić.

Mam jeszcze dwa pytania.

Na mojej stronce: formula1.ucoz.pl , nie mogę w forum dodać filmiku youtube, nie ma tam znaczników, kodu html, czy jak to się mówi. Jak to zmienić?

Czy zamiast zielonego tła, mogę wstawić tło np z zdjęciem f1? a jak tak to gdzie?

Dziękuje strasznie za pomoc, aż mi głupio że aż tyle czasu mi poświęcacie.

Jeszcze raz dziękuje.
junkie
Postów: 379
Reputacja: 9
Wiadomość # 9 | 12:01
Aby dodać film na stronę należy skorzystać z tagu
Kod
[video] [/video]


Aby wstawić na swojej stronie zamiast zielonego tła np. własną grafikę należy przejść w Panelu Zarządzania do Zarządzanie wyglądem (CSS) i znaleźć linijkę kodu:
Kod

element.style {    
background: #171B0A;
margin: 0px;
padding: 0px;
}

I zamienić ją na:
Kod

element.style {    
background-image: url("TUTAJ WSTAWIASZ ADRES OBRAZU!!!!");
margin: 0px;
padding: 0px;
}

Gdzie w zaznaczonym miejscu wklejasz link do obrazu jaki chcesz mieć w tle.

Przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji "Szukaj". Poprawny tytuł oraz dział ułatwi odpowiedź na pytanie.
klaczni
Postów: 24
Reputacja: 0
Wiadomość # 10 | 13:21
Panowie dzieki za pomoc w tydzien nasza liga zgromadzila juz 23 osoby. Jednak teraz mam inne pytanie.
Nasza strona nie wyswietla sie w wyszukiwarce google. Co nalezy zrobic aby pojawila sie w google i w dodatku na dobrej pozycji?
junkie
Postów: 379
Reputacja: 9
Wiadomość # 11 | 13:49
Pozycjonowanie to temat rzeka... Każdy ma swój własny pomysł i swoją koncepcję (skuteczną bądź nie) jak to robić. Twoja strona jak widzę ma już zakończony okres ochronny i powinna zostać zaindeksowana w Google (jeśli nie - skorzystaj z formularza dodawania nowych stron: https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url. A reszta zależy już od Ciebie. Z doświadczenia wiem że wyszukiwarka chętniej i lepiej indeksuje strony które:
-posiadają dużo dobrej i oryginalnej, autorskiej treści,
-dobrze dobrane słowa kluczowe oraz tytuły
-odnośniki z innych stron

Porozmawiaj ze znajomymi, niech odwiedzą Twoją stronę i dodają parę komentarzy pod wpisami, poszukaj osób które również mają podobne zainteresowania i wymień się z nimi linkami. Załóż profile na NaszejKlasie, FB i innych mediach społecznościowych - publikuj tam informację o wpisach na stronie, nowościach itp.. Możesz poszukać też chętnych na wpisy gościnne (u ciebie jak i ty u innych).

Myślę że to na początek powinno wystarczyć.

Przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji "Szukaj". Poprawny tytuł oraz dział ułatwi odpowiedź na pytanie.
klaczni
Postów: 24
Reputacja: 0
Wiadomość # 12 | 19:08
Panowie przepraszam że po raz kolejny proszę o pomoc, jednak nasi użytkownicy chcieli by małe zmiany na stronce formula1.ucoz.pl

Stronka już działa dość fajne, liczba osób się powiększa ale nie w tym rzecz.

Chłopaki chcieli aby menu kategorii czyli: strona główna, forum Liga 1 A itp była nad banerem, czy jak to się zwie w pozycji poziomej.

Zaś wolną przestrzeń zagospodarować by miał duży panoramiczny baner(logo, czy jak to się zwie).

Tło jednak by chcieli zmienić na jakiś ładny kolor niebiesko ciemny, taki pod tematykę ligi formuły 1.

Tło w kategoriach: nasza sonda, kategorie sekcji itp miałoby być też w ładnym kolorze jasno niebieskim.

To okienko gdzie są wiadomości główne może zostać niebieskie.

Proszę napiszecie mi instrukcje dla laika jak to zmienić.

Bardzo dziękuje za poprzednie odpowiedzi które okazały mi się bardzo pomocne i dzięki którym udało mi się osiągnąć zmiany.

Mam jeszcze jedno pytanie, da się w prosty sposób zrobić stronę w 3 językach?

Dziękuje za pomoc, proszę o przykłady jak poprzednie Państwa wypowiedzi, czyli na przykładzie co gdzie w kodzie zmienić, bo dla laika jest to idealne rozwiązanie.

Macie Państwo jeszcze jakieś pomysły, by wstawić coś na stronkę co będzie jej dawało przewagę nad konkurencyjnymi stronami?

Dziękuje za pomoc

AHA tam gdzie napisz na logu czy banerze: ,,Wirtualne mistrzosta", to jak zmienić kolor wpisu?
Post edytowany przez klaczni - Wtorek, 23-04-2013, 19:11
junkie
Postów: 379
Reputacja: 9
Wiadomość # 13 | 14:35
Witam, dopiero teraz dojrzałem wpis. Z tego co widzę po stronie - część rzeczy została już zmieniona wedle potrzeby.

Co do zmiany menu - w zainstalowanym przez was szablonie nie można go przesunąć do góry lub zrobić "na poziomo" - jedyne pośrednie rozwiązanie do przerzucenie części linków do belki bezpośrednio pod bannerem (Home page/Rejestracja/Wejdź/RSS).

W oknie po lewej stronie spokjnie można stworzyć box'a tekstowego i wkleić tam pożądane logo-reklamę.

Kolor tła strony jak i kolor tła w menu jak widzę został już zmieniony :).

Co do wersji językowych - uCoz nie oferuje takich rozwiązań - pozostaje założyć dwie identyczne strony w innych językach.

Co do informacji jakie można wstawiać na stronie - polecam zainteresować się Facebookiem, Naszą-Klasą, Blipem i Twitterem - i tam stworzyć odpowiednie profile na których będą umieszczane informacje o Waszej stronie.

Przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji "Szukaj". Poprawny tytuł oraz dział ułatwi odpowiedź na pytanie.
klaczni
Postów: 24
Reputacja: 0
Wiadomość # 14 | 13:09
Cześć, przez ten czas wiele rzeczy się nauczyłem. Stworzyłem podobną stronę i bawiłem się kodami, przez co wiedziałem co zmiana kodu spowoduje.

W sumie teraz jakiś głębszych zmian nie planuje.

Jednak mam spory problem z forum.
Przycina z prawej strony część testu i tą opcje wiadomości od operatora.
Na niektórych przeglądarkach jest ok na niektórych nie. Na tablecie mi wyświetla wszystko ok, ale teraz patrze na PC i w google chrome jak i na mozili przycina.

Przykład przycinania : http://formula1.ucoz.pl/forum/2-9-6

Co zrobić w tej sytuacji?

Junkie dzięki za pomoc i odpowiedź.

Dodane (06-05-2013, 13:09)
---------------------------------------------
Aha i jeszcze kalendarz mi wystaje ponad ten kwadrat i tego też nie wiem jak naprawic

junkie
Postów: 379
Reputacja: 9
Wiadomość # 15 | 14:11
Cześć,

Co do kalendarza - mniemam że chodzi Ci o licznik: Kolejny wyścig za: ?? Wedle mnie jest on po prostu za szeroki względem box'a i wystaje za jego obręb. Sugeruje sprawdzić kod źródłowy/ustawienia w kodzie licznika i nieco go zmniejszyć tak aby pasował.

Co do forum - chodzi o prawą krawędź okna która wygląda jak ucięta? Jeśli masz coś innego na myśli proszę wklej screena z zaznaczeniem - to ułatwi sprawę.

Przed zadaniem pytania skorzystaj z funkcji "Szukaj". Poprawny tytuł oraz dział ułatwi odpowiedź na pytanie.
Forum uCoz » Zarządzanie systemem » Dostosowanie wyglądu » Jak zmienić baner na stronce?
Strona 1 z 41234»
Wyszukiwanie: